Volem trolls als equips de comunicació?

Don’t feed the trolls (o sí?). S’ha escrit molt sobre els trols d’Internet i com tractar-los, tant com a usuaris de la xarxa com des de la gestió de la comunicació d’empreses i organitzacions. Aquests dies, però, un tipus diferent de trol ha envaït els titulars: els comentaristes encoberts (voluntaris o assalariats) al servei d’una determinada marca o organització. Una pràctica que, per poc transparent, pot fer molt mal tant als professionals de la comunicació com a l’espai de comunicació social que és Internet.

“Bon dia, opinadors. Aquestes són les notícies del dia per comentar”. Així començava el “lapsus mail” que ha desfermat el debat. El 14 de març el Gabinet de Comunicació del Partit Popular a les Illes Balears va enviar un email dirigit als seus “opinadors” digitals just a qui menys convenia que el rebessin: els mitjans de comunicació.

El diari digital Mallorca Confidencial va publicar una captura de pantalla de l’email complet. El primer paràgraf resa “Si voleu tuitejar la notícia us deixem el tuit que vam posar ahir des de GPP [@GrupPopularIB]. I per comentar els digitals a la nota de premsa teniu tots els arguments per a la seva defensa! [del President Bauzá]”. A sota, s’inclouen els enllaços als articles publicats a diaris digitals que animen a comentar, principalment de Mallorca Diario i El Mundo, els més propers al govern. Al blog internacional Global Voices es pot llegir el resum del cas.

La notícia es va propagar ràpidament per les xarxes socials, fòrums i diaris digitals, precisament les víctimes més habituals d’aquesta legió d’opinadors, també anomenats “intoxicadors” perquè la seva identitat encoberta (o identitats, ja que sovint utilitzen diversos usuaris per no generar sospites) perverteix el fòrum per al debat públic que és la xarxa.

Evidentment, el cas del PP balear no és l’únic. Hi ha qui pensa que no és tan mala idea alimentar els trolls amb un sou o altres tipus de compensacions per assegurar-se un exèrcit d’internautes al servei de la seva marca. A tots ells volem recordar-los que fa anys que molts professionals de la comunicació treballem perquè es compleixi el codi ètic que regeix la nostra activitat. Una activitat de mediació entre empreses, institucions i organitzacions i els seus públics que considerem necessària per a la nostra societat. L’Associació de Directius de Comunicació ja va aprovar al 2002 un codi de conducta d’obligat compliment per als seus membres, en què, entre altres coses, s’assenyala que la nostra feina “deurà realitzar-se amb honestedat, integritat i transparència”. No perdem el nord.

Article publicat al blog de l’agència Manifesta Comunicació Corporativa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: