Évole, el malson dels assessors de comunicació

Ens estem acostumant a encetar la setmana amb trending topics i notícies generades pel programa Salvados, que escalfa les nits dels diumenges a La Sexta. El reportatge d’aquest diumenge, titulat Los Olvidados, anava sobre el tràgic accident al metro de València en què el 3 de juliol de 2006 van morir 43 persones i 47 van resultar ferides de gravetat.

El tema ja és de per si polèmic (quasi set anys després no se n’ha fet una investigació seriosa), però la cirereta l’ha posada el President de les Corts Valencianes Juan Cotino. Cap al final del reportatge, es veu com Cotino, abordat per sorpresa (prèviament havia evitat la invitació al programa), es nega a respondre les preguntes del Jordi Évole. L’escena, però, s’ha escampat com la pólvora per la xarxa i no li ha estalviat el maldecap al polític ni al seu gabinet.

Acceptar o no acceptar, that is the question. De moment, l’Évole ja ha demostrat que no posarà les coses fàcils ni a uns ni als altres. Com de costum, fa públics els noms de les persones i entitats que no han volgut participar al programa, entre les quals, per cert, hi ha l’agència de comunicació HM & Sanchis (a cal ferrer, ganivet de fusta?), que va assessorar Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana. El periodista reforça així el missatge del reportatge: els responsables de l’accident es refugien en el silenci per seguir evitant-ne la investigació.

Acceptar o no acceptar? Potser la solució passa per preparar-se a consciència per a un exercici de transparència ben democràtic: enfrontar-se a periodistes que fan preguntes difícils en lloc de massatges.

Article publicat al blog de l’agència Manifesta Comunicació Corporativa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: