El dilema Salvados: Acceptar o no acceptar?

Ens estem acostumant a encetar la setmana amb trending topics i notícies generades per Salvados, el programa de Jordi Évole que escalfa les nits dels diumenges a La Sexta. Sovint el debat s’estén al dilluns o fins i tot més enllà. I sovint deixa una certa coïssor en els equips de comunicació dels entrevistats desvestits pel Jordi Évole. El director de cine David Trueba, que va entrevistar Évole pel 5è aniversari del programa, va descriure amb humor l’estil del periodista: “Pense fer el mateix que fas tu: quedar jo bé i fer quedar mal l’entrevistat”.

Un dels primers escàndols el va protagonitzar Cayetano Martínez de Irujo, fill de la Duquesa de Alba, que va sortir molt mal parat dels vint minuts d’entrevista que va concedir a Salvados al desembre de 2011. Entre altres, va dir perles com que “quan veus la gent jove que no té ganes de progressar és greu i això només passa a Andalucia”. El hashtag #cosechandosubvenciones va ser trendic topic estatal i quatre dies després del programa, 500 jornalers li oferien a Cayetano més de 1.000 jornalers disponibles per a treballar. Cayetano va rectificar llavors dient que no es referia a tots els andalusos, que són “seriosos i treballadors”.

Després n’hi ha hagut molts altres al llarg dels cinc anys que el programa porta en antena, revisats pel programa especial emès amb motiu de l’aniversari.

No ens ha d’estranyar doncs que comencin a circular recomanacions de rebutjar les invitacions de l’Évole a participar en el programa. Acceptar o no acceptar, that is the question. Les declaracions que el ministre d’Educació, Cultura i Esports José Ignacio Wert va fer fa unes setmanes a l’agència Reuters resumeixen el dilema: “alguna gent estúpida que tinc al meu voltant al Ministeri d’Educació insistia en que anès al programa, però el meu fill, que és més llest, em va dir que ni m’ho plategès”. L’Évole, però, ja ha demostrat que no posarà les coses fàcils ni a uns ni als altres.

L’últim escàndol ha estat el del President de les Corts Valencianes Juan Cotino, que va quedar en evidència negant-se a respondre al programa del 28 d’abril sobre el tràgic accident al metro de València. Aquest cas, que ja vam comentar, és un exemple que tractar d’evitar l’Évole no és cap garantia d’estalviar-se el maldecap. Més bé al contrari.

És cert que Salvados és un programa que busca demostrar hipòtesis prèvies, una tècnica que pot esdevenir tendenciosa en ocasions. Tot i així, el programa tracta temes delicats- fins fa ben poc arraconats- que la societat espanyola fa temps que reclama, i compta amb l’eco fidel de les xarxes socials. Évole és un dels periodistes més populars i millor valorats actualment, Salvados bat rècords d’audiència setmana rere setmana i marca l’agenda mediàtica i política. La cirereta la posa de nou el programa sobre l’accident de metro de València: avui hem sabut que la Fiscalia Superior del País Valencià estudia reobrir la investigació per un delicte de fals testimoni. I per a fer-ho, té en el seu poder una còpia del Salvados.

Tractar de fugir o amagar-se no és, doncs, una opció (no ho és mai des de la perspectiva de la gestió de comunicació de crisi), només hi ha una sortida: acceptar el repte i estar preparats. A qui està convençut dels seus arguments i preparat per exposar-los, no li importa qui l’entrevisti.

Article publicat al blog de l’agència Manifesta Comunicació Corporativa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: