El dimecres 3 de juliol Cuatro va estrenar la sèrie ‘Scandal‘. La protagonista és Olivia Pope, “experta en Relacions Públiques” que treballa per “evitar que els draps bruts” dels seus “poderosos” clients ”acaparin les portades dels diaris”. La sèrie es presenta com una explicació del treball d’una agència de relacions públiques que, tot siga dit, ben poc té a veure amb les agències de relacions públiques del món real.
Segons explica la cadena, Pope & Associates, l’agència fictícia en què es basa la sèrie, és especialista en gestió de crisi, perquè s’encara a “situacions límit i amenaces d’escàndol” que van des de treballar amb un dictador a “defensar un marine acusat de matar a una amiga”. Els mètodes de treball també són ben sorprenents: “Olivia Pope confia en els seus instints a l’hora de resoldre un problema”. Res d’anàlisi, definició d’objectius, estratègia i disseny d’accions.
És evident que Scandal és “una agència molt especial”, com diu la cadena, i que aquestes “situacions límit” es situen ben lluny de la línia roja del codi ètic de la professió. Tot i que, com en qualsevol sector, existeixen pràctiques poc ètiques i lamentables, les agències de relacions públiques treballem sota codis de conducta com el de l’Associació de Directius de Comunicació, un codi d’obligat compliment per als membres que, entre altres coses, assenyala que la nostra feina ha de realitzar-se “amb honestedat, integritat i transparència”.