Froilán, Twitter i el desbloqueig de la ironia sobre la família real

Un dels fotomuntatges que ironitzaven a la xarxa sobre l’actitud de Froilán.

Un dels fotomuntatges que ironitzaven a la xarxa sobre l’actitud de Froilán.

Un cop més, les malifetes família real espanyola han disparat el sarcasme a Twitter. En aquest cas, l’origen de les bromes ha estat la notícia d’una baralla entre Felipe Juan Froilán de Todos los Santos, de 15 anys, nét gran dels Reis i fill de la Infanta Elena, i Jaime de Marichalar i el seu cosí Pablo Urdangarin, fill de la Infanta Cristina i Iñaki Urdangarin. Segons les informacions publicades, el primer hauria pegat un cop de cap i intentat clavar una broqueta al segon, durant les vacances familiars a Palma de Mallorca.

Com ja ha passat en ocasions anteriors, comentaris de tot tipus van inundar ràpidament la xarxa social Twitter, però especialment els sarcàstics i humorístics, que inclouen muntatges fotogràfics com aquest, aquest o aquest. Durant la tarda del 6 d’agost, Froilán va ser tema del moment, o trending topic a Twitter.

Recordeu quan al juliol del 2007, el jutge de la Audiència Nacional Juan del Olmo va ordenar el segrest de la revista El Jueves perquè publicava en portada una caricatura dels Prínceps d’Astúries que considerava denigrant? Mesos més tard, els autors van ser condemnats a pagar 3.000 € de multa per un delicte d’injúries al Príncep hereu, previst als articles 490.3 i 491 del Codi Penal espanyol.

Què passaria avui si una caricatura similar es publiqués i difongués a les xarxes socials? Afortunadament, les xarxes han fet més difícil la utilització d’aquest tipus de lleis per obstaculitzar el dret de la ciutadania a debatre, comentar i ironitzar lliurement sobre una institució pública com la monarquia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: