Notícies que maten i pífies que fereixen de gravetat

El tuit de disculpa de McGrath, el portaveu de George Bush. El subratllat en roig és meu.

El tuit de disculpa de McGrath, el portaveu de George Bush. El subratllat és meu.

El portaveu de l’ex President dels Estats Units George Bush (el pare), Jim McGrath, deu estar encara recuperant-se del cop. El dissabte 1 de setembre, després de malinterpretar un titular del Washington Post, va enviar una nota oficial en què expressava el condol per la mort del lídel sudafricà i Premi Nobel de la Pau 1993 Nelson Mandela en nom de l’ex president. Mandela, tot i que greument malalt des de fa mesos, encara és viu.

Aquell mateix dia, McGrath remanava disculpes per la pífia o “error estúpid”, com ell mateix va dir, mitjançant el seu compte de Twitter:

The 41 stmnt sent this morning was the result of my mis-reading the header on the WaPo news flash. Stupid mistake by me. Apologies to all.

— Jim McGrath (@jgm41) September 1, 2013

Les presses, sempre les presses. Els canals de notícies CNN i BNO se’n van fer ressò de la nota de McGrath i la falsa notícia va córrer com la pólvora. Recordeu allò que déiem fa un temps de verificar les informacions sigui quina sigui la font a través de la qual ens arriba? De fet, el propi McGrath advertia a la seva nota: “No tenim cap verificació independent dels fets ocorreguts a Sudàfrica”.

Cal repetir-nos-ho tants cops com sigui necessari: la immediatesa de la comunicació actual no ens pot fer perdre el nord. Prudència. El preu a pagar en termes de credibilitat professional d’aquest tipus de pífies és molt alt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: