Deu coses que hauries de saber sobre la Viquipèdia

“Wikipedia: la principal font d’informació del planeta. És fiable? Qui la fa a Catalunya?” Així presentava el 30 Minuts de TV3 el seu recent reportatge sobre la Viquipèdia, l’edició catalana de la Wikipedia. Recollim algunes de les dades destacades del programa, i altres que no hi van ser incloses al documental.

  1. El primer article de la Viquipèdia va ser el primer a aparéixer en llengua no anglesa i es va publicar tan sols dos mesos després del naixement de l’edició original de la Wikipedia en anglès, al març del 2001.
  2. De les 285 edicions lingüístiques de la Wikipedia., la catalana és la quinzena per quantitat d’articles, i ocupa el segon lloc de l’índex de la Fundació Wikimedia que mesura el nivell de qualitat dels mil articles més importants.
  3. L’edició catalana de la Wikipedia, amb més de 1000 col·laboradors, és una de les més actives del món. A l’abril de 2013, el comptador de la Viquipèdia va assolir la fita dels 400.000 articles.
  4. Vuit anys després de constituir-se com a associació, Amical Wikimedia, l’associació que promou la Viquipèdia, va ser finalment reconeguda a nivell internacional per la Fundació Wikimedia el juny de 2013. Aquest canvi va requerir una llarga i intensa campanya per part dels viquipedistes catalans per aconseguir un “capítol” propi a, ja que fins llavors els criteris s’havien basat en la representació d’estats. Gràcies a aquest reconeixement, la Amical Wikimedia ara pot accedir a sistemes de finançament i facilitats per promoure els seus projectes.
  5. La Viquipèdia és molt més que una enciclopèdia en línia. L’Amical Wikimedia organitza tot tipus d’activitats per promoure el coneixement lliure, com ara les viquimaratons, els tallers als centres escolars o les col·laboracions amb institucions com universitats, museus, escoles d’art i disseny o biblioteques.
  6. Un estudi de Mark Graham, investigador de la Universitat d’Oxford, a partir de les xifres obtingudes per la combinació de dades geolocalitzades de WikiLocation i Georeferenzierung, va mostrar que al juliol de 2012 s’havien fet més articles en català (35.000) que en castellà (19.000) des de territori espanyol. Segons Graham, “enlloc del món s’aprecia una visibilitat tan alta d’una llengua relativament poc parlada.”
  7. El coordinador de comunicació de l’Amical Wikimedia és David Parreño, un actiu viquipedista de 18 anys i estudiant d’Humanitats. En els últims sis anys ha fet més de 40.000 aportacions (articles, modificacions i correccions) a l’enciclopèdia. Quan en tenia 16, va encetar el projecte pioner “Palafrugell, posa’t wiki” dins del marc de la iniciativa GLAM-Wiki, que va involucrar les institucions culturals del seu poble per fer més accesible el coneixement. Actualment és viquipedista resident del Servei de Biblioteques Públiques de Catalunya, amb el projecte Wiki Loves BibliotequesCAT.
  8. Àlex Hinojo és l’únic viquipedista que treballa per a la Fundació Wikimedia. És ambaixador Glam-Wiki i es dedica a desenvolupar projectes en col·laboració amb les institucions culturals catalanes, dipositàries tradicionals del coneixement, per tal de posar la informació a l’abast de tothom.
  9. Només un 9 % dels col·laboradors de la Viquipèdia són dones, i un 13 % arreu del món. Per tal de fomentar la participació de les dones a l’enciclopèdia en línia, l’Institut Català de les Dones ha engegat una iniciativa que organitza tallers amb les biblioteques catalanes.
  10. Al congrès Open Access celebrat a en octubre de 2013 a Brussel·les, el fundador de la Wikipedia, Jimmy Wales, va destacar l’exemple de la Viquipèdia com a edició lingüística sorprenentment activa, en relació al nombre de parlants.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: