El delicat cas dels centenars de nenes segrestades a Nigèria ens ha ofert aquests dies més exemples de com de fàcil és que als personatges públics que aprofiten campanyes a les xarxes socials per guanyar, és de suposar, visibilitat i prestigi els acabi sortint el tret per la culata. És el que té la espontànietat i dificultat de control d’Internet com a espai de debat públic.
És el que els ha passat a la primera dama dels Estats Units Michelle Obama i a la secretària general del PP, Maria Dolores de Cospedal, després de decidir participar en la campanya internacional #BringOurGirlsBack que demana l’alliberament de les nenes. La visibilitat que han aconseguit ha tingut resultats inesperats: alguns usuaris de Twitter han manipulat les imatges oficials per destacar els assumptes dels quals elles pretenien desviar l’atenció de l’opinió pública.
En el cas de Michelle Obama, els usuaris han aprofitat per criticar la política exterior dels EE.UU. i apuntar la hipocresia del suport de la primera dama a la campanya:
Michelle’s efforts for #BringOurGirlsBack are backfiring as badly as #MyNYPD (US is interested in Oil not schoolkids) pic.twitter.com/09HjZDegQb
— Ian56 (@Ian56789) May 9, 2014
En el cas de Cospedal, les crítiques polítiques aviat han evolucionat cap a tot tipus de bromes i creativitats. A continuació en recollim algunes de les variacions de la imatge inicial. Al Diari Ara i el Huffington Post en podeu veure més:
Cospedal se solidariza con las personas africanas ¿con todas? Bueno, no, con todas no pic.twitter.com/DqSZkKmgIs
— Starman (@StarmanCB) May 8, 2014
No hacen falta palabras… 😛 @kurioso #PotochofCospedal pic.twitter.com/aMQektKKUx — luiso (@luixo80) May 8, 2014
Dolores de Cospedal demanant la llibertat per al pres polític Arnaldo Otegui: #FreeOtegui pic.twitter.com/m32XAzPrYf — Heisenberg ||*|| DUI (@XAlermIlla) May 9, 2014
Cospedal pic.twitter.com/LLCCSBFSVQ
— David MR (@daffing88) May 8, 2014
— Pepo Jiménez (@kurioso) May 8, 2014