La campanya involuntària de Blabla Car

blablacar2Tot va passar en ben poques hores, però deixa un resultat ben clar: una campanya gratuïta per a Blabla Car, la plataforma en línia per compartir cotxe.

Dilluns el Ministeri de Foment va enviar un comunicat en què recordava que “la Ley de Ordenación de los Transportes Terrestres (LOTT) exige que las personas y empresas que realicen transportes de viajeros por cuenta ajena en vehículos de turismo mediante retribución económica se encuentren previamente autorizados por la Administración”. I advertia de l’existència d’“anuncios en los medios y redes de comunicación mediante los que diversas empresas hacen pública su intención de poner en marcha plataformas de contratación de servicios de transporte de viajeros en vehículos de turismo particulares”. El department dirigit per Ana Pastor també aprofitava per recordar les multes previstes per la llei: de fins a 6.000 euros per a les persones que realitzen el servei en el seu vehicle; fins a 600 euros per als usuaris.

Periodistes i consumidors van fer la connexió ràpidament. Tot i que el ministeri no nomenava cap plataforma en concret, la nota del govern arribava un parell de dies abans de la vaga convocada per associacions transportistes, que fa mesos que es queixen de l’impacte de Blabla Car, la popular plataforma en línia que posa en contacte conductors particulars i viatgers per compartir vehicle i despeses, i de l’arribada d’Uber, una aplicació recentment implantada a Barcelona que connecta conductors privats amb passatgers a la ciutat.

La sospita va córrer com la pólvora: els mitjans i les xarxes socials es van omplir de titulars i comentaris d’alarma: volen multar-nos per compartir cotxe?! Blabla Car va trigar ben poc a publicar una nota tranquilitzadora: “Compartir gastos es legal” i l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) va demanar “regles clares per al consum col·laboratiu”.

Davant d’aquesta situció, el director general de transport terrestre del Ministeri de Foment, Joaquín Del Moral, va haver d’aclarir l’ambigu comunicat que havia donat peu a l’alarma. La legislació (i les multes) només és aplicacable quan hi ha “una actividad económica, una remuneración por la prestación de estos servicios, y también una actividad empresarial”.

Així doncs, sembla que el blanc de les advertències del govern és Uber i el seu equip de conductors, que cobren pels seus serveis, i no pas Blabla Car . La Generalitat de Catalunya ja ha anunciat que demanarà a Uber que cessi immediatament les seves activitats. Tanmateix, la Comissió Europea s’ha pronunciat a favor de facilitar la innovació que representen tant els serveis per compartir cotxe com les alternatives al taxi, i ha assenyalat que multar les usuaris és en tot cas una mesura extrema. “Ningú diu que els conductors d’Uber no hagin de pagar impostos, respectar les normes i protegir els consumidors. Però prohibir Uber no els hi dóna l’oportunitat de fer les coses bé”, va dir a Efe Ryan Heath, portaveu comunitari d’Agenda Digital.

Blabla Car queda doncs emmarcada en l’àmbit privat dels acords individuals facilitats per la tecnologia, es salva del debat i s’emporta una campanya no buscada però que molt probablement beneficiarà els seus serveis.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: