Els continguts virals van envair la xarxa i… a que no endevines què va passar?

buzzfeedTitulars llargs, exagerats i misteriosos, fotos gegants i tot tipus de llistes (sempre amb un nombre imparell d’elements, això sí)… amb una proporció insana de gatets i altres animalets maquíssims. És la nova moda en continguts digitals que ve dels Estats Units i té la meitat dels lectors addictes i l’altra meitat indignats. I això sense contar els redactors patidifusos perquè els seus caps els demanen titulars que sobretot sobretot no revelin què diu l’article o el vídeo que anuncien. Sovint el contingut no està a l’alçada del titular, però, què importa? És la guerra pels clicks!

Si 2013 va ser l’any de Buzzfeed, el rei dels portals de contingut viral, 2014 és l’any de l’expansió d’aquesta formula, per atreure l’atenció dels lectors a la xarxa i fer-los compartir. Arreu del món han sorgit portals que imiten l’estil Buzzfeed (a casa nostra poster més popularitzat pel Huffington Post), i les xarxes socials n’estan inundades: ’25 coses que totes les dones senten quan estan en una relació’, ‘Aquest nadó i aquest cadell de pitbull són millors amics i són el més tendre que veuràs avui’, ’31 coses que no sabies que necessitaves per passar un estiu divertit’, etc, etc, etc.

La premsa generalista, en mig de la brutal competència pels clicks a Internet, s’ha vist arrossegada a aplicar les tècniques de viralitat a les seves versions digitals. Alguns fins i tot han anat més lluny, com el nord-americà Washington Post, que ha creat el blog Know more, o el britànic The Independent, que va llançar fa unes setmanes la versió beta de i100, el seu propi mitjà viral.

Fins on arribarà la invasió d’aquest tipus de continguts? Ens en cansarem els lectors o ens en farem addictes fins el punt de no compartir res més a les xarxes socials? I el que és més important: fins quin punt influirà aquesta tendència en la producció de continguts periodístics?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: