Rajoy, els #nobots de Twitter i la maduresa digital

rajoy

A Twitter el curs polític va engegar amb una divertida polèmica que ha tornat a escalfar els equips de comunicació política: havia comprat Mariano Rajoy, President del govern espanyol, seguidors de Twitter? Les sospites no eren infundades: el compte de Rajoy va guanyar 60.000 seguidors de cop la setmana passada, i molts d’ells feien tota la pinta de ser falsos: noms àrabs, un ou com a foto de perfil, nombres de seguidors i seguits molt baixos…

Seguint la dinàmica habitual, Twitter es va encendre ràpidament, amb “Twitter de Rajoy” com a trending topic i les bromes i teories no es van fer esperar. Pablo Iglesias, el líder de Podemos, estava a punt de superar al president en nombre de seguidors a Twitter. Podria això haver motivat l’equip de Rajoy a comprar seguidors?

Comprar seguidors a Twitter és una pràctica ben comuna entre personatges públics i empreses: és una manera senzilla i barata de fer engreixar el numeret que indica la influència a la xarxa, el primer i principal missatge a Twitter. Tanmateix, ja fa un temps que comprar seguidors es considera una mala pràctica en comunicació digital, no només per la manca evident d’honestedat que suposa, sinó també perquè és una trampa massa fàcil de descobrir i denunciar, amb la conseqüent pèrdua de prestigi i reputació. De veritat tenia Rajoy un equip tan maldestre?

Els gestors van negar immediatament haver comprat seguidors, van qualificar els fets d”estranya campanya” i van convertir l’etiqueta #nobots, que fa referència als bots, els programes que creen perfils falsos, en trending topic.

Comprar seguidors és fàcil i barat, pot fer-ho qualsevol i per a qualsevol compte. Això vol dir bàsicament que comprar seguidors per a la competència o rival polític i a continuació denunciar-ho és tan fàcil i barat com fer-ho per a un compte propi. Fins i tot podria haver estat cosa de militants o simpatitzants del Partit Popular. En tot cas, Rajoy i el seu equip de comunicació podrien perfectament no tenir res a veure.

A hores d’ara, s’ha fet neteja de followers al compte de Rajoy i Pablo Iglesias ja és líder Twitter, amb tot el que això vol i no vol dir. Un parell de dies més tard, altres polítics com el president valencià Alberto Fabra, també del PP, o Pedro Sánchez, líder del PSOE, van detectar i denunciar anomalies semblants al seus comptes de Twitter. Maduresa digital, se’n diu. Estem en camí.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: