La “taxa Google” i l’adéu de Google News: el cop de gràcia als diaris digitals?

Google_España

El gegant d’Internet ha anunciat que Google News deixarà de funcionar a Espanya abans de Nadal. A partir del 16 de desembre, entre els resultats del motor de cerca ja no trobarem enllaços a notícies publicades pels mitjans de comunicació.

És la fi (és la fi?) d’una llarga batalla entre Google, el govern i els editors representats per l’Associació d’Editors de Diaris Espanyols (AEDE), que ha donat llum verda a una nova llei de propietat intel·lectual que exigeix al buscador pagar la ja coneguda com a “taxa Google” si vol oferir com a resultats de cerca els continguts dels diaris.

La pregunta és ben òbvia, ara. Quin efecte tindrà això en els mitjans amb presència digital? I en el dret dels ciutadans a accedir a la informació? En els darrers anys, les xarxes socials han anat guanyat terreny com a font de tràfic per als diaris digitals, però Google News continua estant imprescindible per als mitjans i una via molt important per als ciutadans que busquen continguts publicats en el passat. Els mitjans de comunicació fa ja temps que són una indústria en crisi, que lluita encara per trobar la manera de fer la transició al món digital d’una manera rendible i sostenible. Suposarà la llei que ha provocat el cop a la taula de Google un cop mortal als diaris?

Com a reacció a l’anunci de Google, l’AEDE ha demanat al govern i a la Unió Europea que intervinguin per evitar que els continguts dels diaris espanyols desapareguin dels resultats del cercador arreu del món. El Ministeri d’Educació, Cultura i Esports, de moment, ha confirmat en un comunicat que seguirà endavant amb la “taxa Google”, també coneguda com a “canon AEDE”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: