7 tendències de comunicació per al 2015

2015

Comença l’any i com de costum brollen els informes de tendències i les reflexions sobre el futur de la comunicació i les relacions públiques. No cal dir que ni en aquesta casa ni enlloc hi ha pitonisses capaces de veure el que ens depara l’any, però mai no està de més asseure’s a pensar una mica.

Per fer-ho, hem fet una ullada a alguns dels estudis publicats dins del sector (podeu veure el llistat de fonts complet al final de l’article). Aquí us deixem algunes notes:

1. Continguts, continguts, continguts. Content is the king, es diu des de fa ja uns anys. I continua sent-ho. La comunicació digital segueix en auge i es centra en la producció de continguts multimèdia, la moneda de canvi a l’entorn online.

2. L’usuari mana. A la xarxa, els clients, els consumidors, els ciutadans/votants, han recuperat poder. Ells decideixen a qui segueixen a les xarxes socials, a qui llegeixen, a qui critiquen, a qui recomanen. És la guerra per l’atenció. Les marques i les empreses com a editores, com a productores de continguts, han de tenir necessàriament l’ull posat en els interessos (periodisme de marca) i comoditat (múltiples suports i formats) del client-consumidor-usuari-lector/espectador.

3. Menys testosterona i més empatia. La comunicació del futur està més prop del diàleg, la complicitat i la confiança que del màrqueting pur i dur. Cada cop es parla més de crear vincles emocionals que permetin als consumidors identificar-se amb la marca. I per a això cal tenir valors com el respecte, l’honestedat i la transparència sempre a sobre la taula.

4. Menys parlar i més fer. La xarxa permet crear continguts interactius, que ofereixin experiències interessants, divertides, compartibles. Tenim al davant un camp de joc gairebé infinit per innovar, sorprendre i marcar la diferència.

5. Associacionisme 2.0. La capacitat d’organització o mobilització en línia és ja una pràctica ben estesa, ja sigui per raons polítiques, de defensa dels drets del consumidor o qualsevol altra.

6. Protecció de la privacitat i les dades de l’usuari. Els usuaris són cada cop més conscients dels riscos que suposa l’entorn digital i de l’ús, per a molts abusiu, que s’ha fet de les seves dades en els darrers anys en nom de la publicitat personalitzada. Respectar els seus límits i ser seriosos i transparents en aquestes qüestions serà clau per mantenir la seva confiança en el futur.

7. Maduresa digital. S’ensuma un canvi, o almenys una moderació de la tendència a estar connectats les 24 hores. Ara que ja hem viscut aquesta experiència, potser començarem a valorar i buscar els moments de desconnexió, oportunitats de treure els ulls de la pantalla, de tenir experiències vitals ‘retro’, a pèl, offline.

Fonts i altres articles sobre tendències de comunicació i RRPP per al 2015:

Informe de Tendencias Digitales 2015 (VI edició, descàrrega gratuïta). Hotwire.

Tendencias de marketing digital para 2015. Foxize School

PR trends for 2015: An early look (& a deep dive). PR Newswire.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: