Internet el 2014: menys lliure i més desigual, segons el Web Index

webindex

L’edició 2014 del Web Index adverteix que la xarxa ha estat al 2014 més desigual i menys lliure. L’estudi annual de la World Wide Web Foundation mesura l’evolució de l’ús dels serveis d’Internet i la seva contribució al progrès social, polític i econòmic a 86 països.

En la darrera edició, destaca l’ascens de la vigilància governamental indiscriminada, la censura online i els riscos per a la neutralitat de la xarxa. Els països escandinaus, estats amb els nivells més elevats de riquesa, baixos nivells de desigualtat i una forta protecció de les llibertats civils, han tornat a encapçalar l’índex com als estats que estan aconseguint els majors beneficis socials i econòmics de la xarxa.

L’informe també subratlla que quasi el 60% de la població mundial no té accès a Internet i la meitat de tots els usuaris de la xarxa viuen en països que restringeixen greument els drets online: “300 milions de persones no compten amb accès a Internet i al menys 1.800 milions més es troben amb violacions greus dels seus drets a la privacitat I a la llibertat d’expressió en l’entorn digital. 225 milions viuen en països on la capacitat monetària podria limitar el continguts i serveis als quals poden accedir”, concreta.

Tim Berners-Lee, inventor de la xarxa i fundador de la World Wide Web Foundation, ha aprofitat l’ocasió per demanar que l’accès a Internet sigui reconegut com un dret humà.

L’índex i l’informe complets estan disponibles a la pàgina www.thewebindex.org.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: