Imagina consultar un manuscrit maia original… i fes-ho ara mateix

/mnt/goobi/processing-codedrm_280742827/codedrm_280742827_tif/jp

T’imagines poder inspeccionar un manuscrit maia des del teu ordinador? I fer-ho sense demanar cap permís especial ni tenir carnet d’investigador ni haver de posar-te guants de làtex per no danyar-lo? Pots fer-ho ara mateix si vols només fent clic aquí.

La Biblioteca Estatal i Universitària de Saxònia (SLUB) a Dresden, Alemanya, acaba de publicar gran part de la seva col·lecció digital, de la qual forma part el Còdex Dresden, considerat el manuscrit maia més bell de tots, sota la llicència de Creative Commons BY-SA 4.0.

Les llicències Creative Commons permeten compartir i utilitzar obres en condicions diferents a les establertes per les lleis de propietat intel·lectual. En concret, la que ha fet servir la SLUB, permet tant la utilització comercial de les obres com fer-hi canvis, sempre que les obres resultants es comparteixin amb aquestes mateixes condicions.

La notícia publicada al blog internacional Global Voices per Lena Nitsche, ofereix una traducció de les raons pel qual l’SLUB ha decidit fer aquest pas, explicades en alemany al blog de la institució:

“Estem segurs que el patrimoni cultural i científic de les biblioteques pot tenir un millor ús quan pot accedir-se lliurement a través d’Internet. We are certain that the cultural and scientific heritage of the libraries can be best utilised when it can be freely obtained online. […] En el futur, les nostres Col·leccions Digitals, que inclouen el fons d’imatges Deutsche Fotothek, seran publicades en la màxima mesura possible sota llicències d’accès obert”.

Segons la mateixa notícia, la col·lecció de l’SLUB compren 72.365 títols, 88.268 volums i més de 1,5 milions de documents multimèdia. Entre ells es troba el Còdex Dresden, l’únic manuscrit maia d’accès públic, 39 pàgines (3.96 metres) amb calendaris, taules astronòmiques, prediccions meteorològiques… A més d’aquest, la biblioteca també ha publicat les digitalitzacions de manuscrits otomans, àrabs i perses, i d’altres obres antigues escrites en tibetà, mongol i hebreu.

Part del patrimoni són també el fons fotogràfic alemany Deutsche Fotothek, la Bibliotheca Gastronomica, una col·lecció de llibres de cuina antics, i alguns documents manuscrits del compositor Richard Wagner.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: