El #twitterencatalà provoca tuits d’alegria, i també d’odi

Article publicat a Global Voices el 6 de juliol de 2012.

Imatge promocional de #twitterencatala. Font: www.rogercasero.cat

Avui, 6 de Juliol de 2012, milers internautes catalans celebren que Twitter ja parla la seua llengua. L’etiqueta #twitterencatalà ha esdevingut ràpidament trending topic a Espanya , i Data’n’Press ha posat en marxa el web twitterencatala.org, on un gràfic mostra el nombre d’usuaris que estan canviant l’opció de llengua a la configuració del seu compte. En menys de 24 hores, ja s’hi han sumat més de 10.000 persones.

Es poden llegir a la xarxa moltes piulades d’alegria anunciant el canvi d’opció lingüística, però també molts, massa, tuits d’odi amb comentaris despectius cap a la llengua catalana i els catalans.

Molts tuitaires expressen el seu agraïment a Albert Cuesta, impulsor de la petició pública de Twitter en català, i als participants en la petició i la traducció col·lectiva:

@csolaniubo Avui és el dia que hem de felicitar l’ @albertcuesta per ser tant tossut i fer que entre tots hàgim aconseguit el ‪#twitterencatala‬ Gràcies!

@jordiipa El meu ‪#FF‬ és per als 7.383 signants de la petició i els 5.000 voluntaris que han traduït ‪#twitterencatala‬ < i el meu x @albertcuesta grcs!

A més, abunden els tuits que vinculen el llançament de Tuiter en català amb la identitat i la situació política catalana:

@sonrisadecolor M’encanta tenir el ‪#Twitter‬ de l’ordinador en ‪#català‬. Només una mica més i ja tindrem la ‪#IndepedènciaperCatalunya‬! ‪#twitterencatala

@quimtorra  Això del #twitterencatala és com ens passarà l’endemà de la independència: semblarà mentida que no hagués estat sempre així.

El llançament de Tuiter en català, però, ha provocat ràpidament comentaris despectius en espanyol cap a la llengua catalana i els catalans, així com respostes als mateixos. En destaquem alguns:

@xaviconde [es] Los que están detrás de ‪#twitterencatala quieren partir España. Además de ducharse poco, claro.

@juanjo_R_G [es] #twitterencatala Eso, eso, y yo quiero la versión en panocho, bable, andaluz y latín antiguo.

@somosloslocos [es] Ahora Twitter parecerá un huerto, todos hablando como si tuvieran un nabo en la boca. ‪#twitterencatala

@mapumo21 La ràbia dels espanyols és directament proporcional a les meues ganes de parlar, escriure i pensar en català! ‪#twitterencatala#adeuespanya

@el_bocazas [es] Que los catalanes tengan ‪#twitterencatala‬ m parece tan reprobable como que los rusos tengan ‪#twitterenruso‬ o los franceses ‪#twitterenfrancés

@Maltlatadol [es] tt ‪#twitterencatala‬ y la peña rajando. Jajajajaja maldita envidia. A min só me molesta que non hai ‪#twitterengalego

La página web Apuntem.cat, dedicada a denunciar la catalanofòbia online, recull els tuits més violents [es]:

Tuits anticatalans recollits per Apuntem.cat amb l'etiqueta #twitterencatalà
Tuits anticatalans recollits per Apuntem.cat amb l’etiqueta #twitterencatalà

Els tuits anticatalans amb contingut violent fa un temps que preocupen els internautes catalans. L’eurodiputat Ramon Tremosa [en] ha adreçat una pregunta a la Comissió Europea sobre aquesta qüestió, argumentant que tuits d’aquesta naturalesa no poden ser protegits per la llibertat d’expressió perquè “porten la llavor de l’odi”.

El llançament de Twitter en català arriba poc més d’una setmana després de la publicació de l’última enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió, que assenyala que més d’un 51% dels catalans votaria a favor de la independència de Catalunya si demà mateix es féra un referèndum.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: