Hitler, el fals anunci de Mercedes i els misteris de la viralitat

Un fals anunci de Mercedes realitzat per estudiants de cine està causant sensació a Youtube i alçant polèmica a Alemanya. L’anunci mostra un cotxe Mercedes-Benz atropellant el nen Adolf Hitler de petit i tot seguit revela l’eslògan: “Detecta els perills abans que apareguin”. El fabricant d’automòbils ja s’ha distanciat del vídeo.

A Alemanya, on qualsevol menció al nazisme és material sensible, la polèmica no s’ha fet esperar. I no només a Alemanya. A la xarxa, centenars de comentaris acusen els creadors del vídeo d’insensibles, de tenir mal gust i simplificar la història.

Altres es limiten a assenyalar la qualitat i originalitat de l’espot, que compta amb detalls com l’aparició d’una imatge real de Hitler en el minut 0:53 o la postura del cadàver del nen, que recorda l’esvàstica. Altres fins i tot insinuen que el vídeo té un objectiu encobert: recordar i treure a debat l’actitud col·laboracionista que el fabricant alemany d’automòbils va tenir amb el règim de Hitler.

Polèmica a banda, amb vora 800.000 visites, el vídeo ja es pot qualificar de viral. Quina marca no somnia amb un espot que corri com la pólvora a Internet i a més remogui el debat públic?

Potser aquest és el poder dels vídeos digitals: poden aventurar-se pels territoris de la creativitat i les històries políticament incorrectes on les marques no s’atreveixen a endinsar-se des de l’oficialitat. Sensibles o insensibles, des del punt de vista de la comunicació, els mèrits dels estudiants són si més no remarcables. De fet, està nominat per al concurs de revelacions First Steps, irònicament patrocinat per Mercedes-Benz.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: