La Xina del s. XXI: el judici més important en anys, retransmès via “Twitter”

El compte oficial del jutjat de Jinan a Sina Weibo, el Twitter xinès.

El compte oficial del jutjat de Jinan a Sina Weibo, el Twitter xinès.

En mig del judici a Bo Xilai que ha acaparat portades a la premsa d’arreu del món, el govern xinés ha perseguit i arrestat les veus crítiques que s’han atrevit a pronunciar-se a les xarxes socials, un ecosistema de companyies i aplicacions pròpies del país, on l’accés a Internet està controlat i censurat pel govern.

El judici a l’ex alt oficial del Partit Comunista Xinès (PCX) ha estat un dels més importants des del procés que va acabar amb la Banda dels Quatre als anys 70, just després de la mort de Mao Zedong. Com aquell, aquest ha estat qualificat de judici-espectacle, ja que segons els analistes, el PCX sol utilitzar aquest tipus de judicis amb un guió predefinit per a enviar un missatge polític a la ciutadania. En aquest cas, que el PCX persegueix la corrupció dels oficials que tant indigna els ciutadans.

Per a aquesta ocasió, en ple segle XXI, es va incorporar una sorprenent novetat: es va crear un compte de Sina Weibo (el Twitter xinès) oficial per al jutjat, des d’on es van difondre “en directe” transcripcions de les intervencions. Tot i l’evident censura de les publicacions, el mecanisme va permetre un seguiment del procés sense precedents, seguit d’un intens debat públic a la xarxa.

Un debat també limitat, per descomptat, pel bloqueig de cerca de paraules clau als cercadors de la Internet xinesa. Paral·lelament, en un exercici de la més fina ironia, el govern va habilitar una sala de premsa amb pantalles on els periodistes podien veure… el flux de tuits publicats a Sina Weibo pel jutjat, igual que la resta de mortals!

Amb la “retransmissió en directe” del judici, el PCX volia donar la sensació (en la pràctica, el partit controla els tribunals) d’obertura i judici just. Però al mateix temps, impedia l’entrada de periodistes a la sala, bloquejava paraules clau a les cerques digitals, esborrava comentaris crítics a les xarxes socials i en detenia els autors més influents.

Què? No enteneu res? Tranquils, és normal. Benvinguts a la Xina!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: